TERKINI

Rahsia menulis catatan yang menarik di blog anda..

Unknown | 8:27 AM | 0 Komen Penyokong


Bagaimana cara membuat catatan anda menarik, sehingga mendorong banyak pembaca blog yang akhirnya memberikan komen bagi catatan anda. Bukankah itu yang anda inginkan?
Mempunyai blog yang ramai kunjungan dan juga ramai yang memberikan komen? Ya saya tahu, kerana saya juga ingin itu.

Saya sudah membuat catatan sekitar 100 hingga saat ini, di blog ini. Saya juga banyak memberikan komen di catatan blog orang lain.
Sebelum saya memberikan komen, saya perlu membaca catatan mereka terlebih dahulu.  Dan inilah yang saya temukan mengenai membuat catatan yang menarik:

1. Tuliskan artikel dengan fokus kepada keinginan dan hasrat  pengunjung, bukannya hasrat dan keinginan anda.
Jika anda boleh menulis untuk mereka maka saya yakin setiap catatan anda akan menarik bagi pembacanya.
Kerana setiap orang yang membaca catatan anda mereka selalu berfikir: "What's in it for me?"
Jadi bila anda fokus membantu mereka, menyelesaikan masalah mereka, fokus memberi mereka penyelesaian atau kongsi dengan mereka, maka mereka akan senang membaca catatan anda.
Salah satu pelajaran yang saya dapat dari buku Joe Vitale mengenai membuat tulisan yang memukau adalah: Setiap pengunjung website, pembaca email, pengunjung blog anda, di kepala mereka sedang terjadi dialog ini:
*Sememangnya aku sedang berfikir?
*Kenapa?
*Manfaatnya untuk saya, apa?
Pelajaran ini mengubah persepsi saya, saya jadi sedar bahawa, oya yah, ternyata pengunjung / pembaca e-mel / blog / web saya itu ego, dan itu wajar, setiap dari kita sama. Mereka selalu mencari sesuatu mengenai keinginan mereka. Jadi fokuskan dengan hal itu. Memberi sesuatu untuk mereka.
Jika anda terus menerus cerita tentang anda, mungkin mereka semua akan bosan dan tidak kembali lagi.

2. Jadi diri anda sendiri.
Tidak perlu menulis dengan gaya bahasa yang terlalu formal. Jangan terlalu kaku. Jadi diri anda saja. Ini juga pelajaran lain yang saya pelajari dari buku Joe.
Walau kelihatan sederhana namun ini sangat menarik. Menjadi penulis yang hebat ertinya, harus berani menjadi diri kita sendiri.
Kalau kata Ivan Gunawan atau Helmi Yahya ketika memberi komen: "Keluar dari bayang-bayang seorang penyanyi, jangan cuba meniru, apalagi menjadi dirinya" Jadi diri sendiri yang unik. 
Kenapa harus berbeza. Jadi diri anda sendiri. Kalau anda lucu, luculah. Kalau anda serius, seriuslah. Enjoy aja lagi.

3. Anda tidak perlu menyenangkan semua orang. Tulis saja sesuatu yang anda suka dan tahu banyak tentangnya.
Sekalipun tidak semua orang akan membacanya, tapi paling tidak anda sudah konsisten dengan bidang anda, sesuatu yang anda suka. Sebagai contoh, diawal saya , saya ingin memberikan semuanya, saya masuk ke berbagai bidang, saya tulis mengenai bermacam hal.
Namun sambil jalan, saya mendapati ciri saya sendiri, akhirnya sekarang saya mengambil tajuk "Darulamanku"  sebagai tema besar blog ini. Dan saya tahu tidak semua orang akan serasi dan suka dengan tajuk itu. Namun saya yakin ada sangat banyak yang suka.
Dan orang yang masuk ke blog ini, menjadi lebih tepat. Jadi walaupun kunjungan ke blog ini mungkin tidak akan sebanyak kalau saya membahas berbagai hal, saya tetap senang kerana yang datang adalah sangat tepat.

4. Rajin-rajinlah membaca, dan mencari idea dari mana-mana, termasuk blog lain.
Membaca membuat anda tahu banyak dan berwawasan. Dan menjadikan anda semakin menarik. Terutama dibidang yang anda ingin kuasai. Jika anda tahu banyak, maka anda akan menjadi bahan rujukan dibidang itu, bagi orang yang ingin mempelajari bidang yang sama. Nah mereka akan senang dengan apa yang anda tuliskan kerana anda tahu banyak.
Dan tidak ada salahnya belajar / cari idea dari blog-blog yang lain. Ini akan membuat anda segar, dan kembali lagi pulang ke blog anda, anda akan mengantungi banyak idea-idea baru untuk dituliskan.
Main-main ke kedai buku kegemaran anda sangat bagus untuk memperluaskan pandangan anda. Dan ada banyak sekali idea yang boleh di keluarkan.
Dari sebuah buku sahaja, saya percaya ada banyak postingan yang boleh dibuat, seperti yang saya lakukan dengan buku "Hypnotic Writing" nya Joe.

Okay itu dia 4 langkah yang akan membuat tulisan anda semakin menarik!
Terus belajar dan Tingkatkan usaha anda untuk berjaya.


Salam berjumpa lagi di judul yang lain.
by Darulamanku

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 Komen Penyokong