Support

Penipuan di Mudah.my

Darulamanku Live | 5:22 PM | 4 Komen Penyokong

Assalamualaikum Wbt,
Salam ramadhan dan salam hari raya aidilfitri kepada semua blogger.... di hari yang baik dan bulan baik ni aku nak brkongsi dengan hampa semua tentang kes yang terjadi dekat member aku nii... apa lagi tentang beli barang melalui online ni.. jom kita baca sama2 apa yang telah terjadi dengan depa... 


Mudah.my - Home


Kisah 1


Sahabat2 yg dirahmati Allah S.W.T..disini saya ingin mengingatkan sahabat berhati2 la ketika membuat sebarang pembelian di Mudah.My atau sewaktu dgnnya. Dibulan Ramadhan yg penuh rahmat masih ada segelintir manusia yg mengambil kesempatan membuat kerja yg keji ini. Kronologinya begini..pada khamis lepas saya telah menghubungi Mamat keparat ni bg tujuan pembelian 2nd Hand Iphone 3gs dengan harga RM850. 



Pada mulanya saya x berminat kerana dia berada di Ipoh, saya lebih prefer COD. Dalam keadaan saya ingin menolak tawaran tersebut si mamat yg mengaku India Muslim katanya (Hanya tahu speak english shj..lidahnya agak berbelit apabila speaking..rasanya dia bukan org sini)Beriya-iya menawarkan dgn menurunkan harga kpd rm750..saya sebelum itu mmg berhati2 dan kerap bertanyakan soalan2 antaranya knp ingin menjual,alasannya beliau baru terima iphone 4 yg baru diterima dari abgnya di UK. saya bertanya lg knp jual dgn harga yg murah..beliau menjawab x tahu 2nd value price dan byk lagi soalan2 yg saya lontarkan kpdnya..dan beliau menjawabnya dgn penuh yakin..


seolah2 saya yakin dgn semua jawapannya..hampeh betul!!dlm keadaan saya berhati2 akhirnya saya terkena juga akhirnya.... slps memasuki sejumlah wang deposit (RM600)..saya kerap menghubunginya utk mendapatkan tracking no kurier servis..alasannya kwn beliau yg kurierkan phone tersebut..sebelah mlmnya saya kerap menghubunginya dan bertanyakan soalan yg sama..semua jwpn yg diberi seolah2 mcm real..kita akan akui segala jwpnnya..tu yg saya pelik..kenapa ya?nak tau..percakapannya sentiasa diselang selikan dgn statement yg bercirikan islamic...antaranya kita sesama muslim bro,takkan saya nak menipu...


bln ramadhan lagi tu.mmg kerap sgt beliau memainkan agama dlm setiap pertanyaan saya. Hari Kedua sebelah pagi tu slps solat subuh baru la saya terfikir kembali kesemua perbualan saya dgn beliau...rupa2nya dlm sedar x sedar tu ada yg logiknya dah nampak tanda2 awal beliaucuba menipu. Dan akhirnya..terkedu juga saya dibuatnya..mmg betul instinct saya dari awal..mmg betul di seorang penipu..barang2 yg dikatakan telah dikurierkan oleh kwnnya mmg x sampai ke tangan saya..Inilah pertama kali saya ditipu dlm online. 


sampai la ni saya masih menghubunginya..nombornya masih aktif..kdg2 dia akan tutup..kadang2 dia buka..kesimpulannya saya menyeru rakan2 jgn la terpedaya dgn iklan yg ditawarkan di mudah.my tu..especially bila barang yg mahal tu ditawarkan dgn harga yg murah..dah la murah..boleh nego lg harga tu. Berhati2 dgn mamat ni..


Kisah 2



saya pun mcm terperasan jugak ada penipu kat mudah.my. yg saya jumpa nk jual kereta jaguar dgn harga x sampai RM40k. dulu iklan nk jual kereta ni diiklankan di http://www.mudah.my/vi/10194033.htm tp skrg iklan ni dah xde. saya amat yakin gambar kereta yg sama diiklankan pula di http://www.mudah.my/Jaguar+X+Type+Auto+2+5+New+Grille-10685218.htm
 
saya sempat berbalas2 emel dgn pengiklan utk mengetahui lebih lanjut mengenai kereta ini. sy syak dia menyamar dgn nama Norasikin binti abdul Rahman, asal dari kelantan dan kerja di taiwan. yg bestnya sepatah haram x tau cakap melayu...apatah lagi loghat kelate. dia siap emel softcopy kad pengenalan lagi. berikut satu emel daripada dia:
 
 
From:Norasikin binti abdul Rahman (eduteacher@melayustatus.net)
Sent:Tuesday, 28 Jun, 2011 3: 55 PM
To:yus (usereee@hotmail.com)
Hi ,

Our family vehicle is still for sale,in absolutely great condition,perfect shape inside and out , accidents free.

   We left Malaysia one month ago,living now abroad in Taiwan (My husband  was promoted as government servant at MITI Department in Taiwan and i received an offer to teach ESL also in Taiwan)

   We lowered the price because we couldn't find a buyer here,the main inconvenient here is the fact that our vehicle has malaysian specifications different from taiwanesespecifications (the placement of the steering wheel of our vehicle like all cars certified in Malaysia is opposite to taiwanese vehicles)

Vehicle current location:
Taiwan

Full NET OTR price : RM39,250.00 with all costs included (AP,insurance,customs duty ,government tax,shipping etc) as it is commonly known if you are part of our malaysian community , a tax exemption is applied to eligible government servants under Section 10(10A) of IT Act. and they are exempted from all taxes imposed on a vehicle by our government.

One single request if you are composed financial ,arrange your loan prior purchasing in short time and we might consider your offer,we can't help you to manage the loan,weonly accept customers that have money available and ready for purchase.

We are looking forward to hearing from you , if you really want to know how to purchase it easy,safe and fast .
 
-----------------------------
 
kpd kwn2 yg suka mencari brg2 melalui internet...bykkan hati2. kwn sy yg aktif berniaga di internet pun ada yg dah bersara...dek kerana ramai penipu kat situ.
 
skdr perkongsian.. haa apa lagi kawn2 kalau dok suka sangat dok tengok2 yang menarik tertarik tu... hati2lah memilih.. selidik dulu atau kalau boleh jumpa sendiri dengan tuannya baru bleh beli barang tu.... ok kawn2 harap beringat2 selalu....

jumpa lagi....
wassalam.

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

4 Komen Penyokong

  1. Wanabe PJ says:

    skg ni byk sgt scam la bro..hati2 jela..pape suh COD jek..klu btul2 die nk bniaga die kna jmpe pelanggan..mcm aku slu gak jual brg kt mudah..smpai ke bangi aku sanggup turun jmpe customer..

  2. bagus laaa ... kalau yg nak jmpa pelanggan tu.. ni masalah yang tak mau jmpa .. kalau nak jmpa kena bankin dulu tu yg jadik masalah besaq tu... aku sendiri pn beli brg kat mudah turun padang tengok...
    bagus cara kau bro..

  3. Wanabe PJ says:

    ntahla..xde rs malu n bersalah btul org cmni..mber aku bln ni 2 kali kna tipu bro..nk raya cmni sggup org nk menipu..

  4. tak tau laa... bulan posa plak tu...
    apa2 pn kita mestilah berhati2.. tapi hati2 pn kena jugak...
    mc mana bro...