Support

Mesti Baca: Kebaikan & Kuburukan BLOG.

Darulamanku Live | 6:49 PM | 2 Komen Penyokong




Salam semua...
Anda seorang blogger? mesti ya kan... aku pn sorang blogger jugak...
kat sini aku nak kongsi dengan blogger2 smua bahawasanya kita berblogging mesti mesti ada keikhlasan dan kebenaran.. jangan kita ada2kan benda yg tiada.. betul tak..
kalau tidak kita pn terjerat dengan perangkap sendiri... aku kat sini nak bagitau skit la tentang kebaikan & keburukan kalau kita berblogging nii.. kalau yang dah tahu bagus laa... dah banyak kes dah sekarang nii.. gmbar2 yg dalam internet ni.. porno la, pakwe & makwe laa.. dah kena impose dah... sape yg malu kalau ada yg kenal phm2 je laa... beringatlah wahai adik2 kat luar sana yang ada FB tu... dan yang suka dok muat turun gmbar personal dalam FB tu.. nanti ada org yang tak bertanggungjawab p impose lagi susah.. dah banyak kes dah jd mcm ni... mungkin kita tak sedar.. asyik leka dengan dok LIKE sana-sini....ok kwan2 jom kita baca dah faham sama2 apa yang buruk dan baiknya berblogging nii... 


Kebaikan Blog:
 -Tempat perbincangan di ruang komen atau chat box dari pelbagai lokasi di seluruh dunia.
-Melatih kemahiran menulis walaupun pelbagai bahasa.
-Melatih seni kemahiran reka digital, terutama mereka blog, kod css atau blog skin.
-Tempat menyampaikan idea, gagasan atau tugasan. (guru atau pensyarah)


Keburukan Blog:
-menyampaikan maklumat palsu, fakta salah dan berunsur fitnah
-memburuk-burukkan tokoh politik dan selebriti
-menyebarkan spam, iaitu maklumat tidak berguna utuk mendapatkan keuntungan besar dari iklan di blog
-menggalakkan penyamaran dengan tidak memaparkan nama dan wajah sebenar.
-Menyebarkan maklumat lucah, imej porno, fail-fail digital yang berkaitan.

Kes 1:
Menteri Besar Johor, Dato' Abdul Ghani Othman berkata "blog mempunyai banyak maklumat yang belum tentu kesahihannya.Dengan agenda tersendiri, blog memaparkan maklumat yang berbeza atau tidak terdapat dalam arus perdana.Kesahihannya sukar ditentukan kerana sesiapa sahaja boleh menulis dalam blog tanpa mengambil kira kelayakan dalam menyampaikan maklumat yang betul",katanya dalam Sambutan Hari Telekomunikasi dan Informasi masyarakat sedunia peringkat negeri johor.

Isu:
Pengendali lamanweb Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, yang didakwa atas tuduhan menghasut dan ditahan di penjara Sungai Buloh kerana enggan membayar ikatjamin, menjadi tumpuan perbahasan di Dewan Rakyat

Raja Petra menyiarkan dalam lamanwebnya artikel bertajuk 'Let's send the Altantuya murderers to hell', yang didakwa mengaitkan Najib dan Rosmah dengan kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.


"YANG BAIK KITA JADIKAN TELADAN"
"YANG BURUK KITA JADIKAN SEMPADAN"

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

2 Komen Penyokong

  1. Thristhan says:

    Great tips listed here :)