TERKINI

.::Bahayanya Tidur Setelah Makan Sahur::.

Darulamanku Live | 6:57 PM | 0 Komen Penyokong

Tidur setelah sahur memang tidak haram tetapi banyak ulama berpendapat bahwa tidur setelah makan sahur sebaiknya tidak di lakukan. Nabi Muhammad SAW telah memberikan tuntutan bahwa makan sahur jangan ditinggalkan dan dianjurkan untuk diakhirkan waktunya jadi sampai menjelang subuh atau waktu imsyak..

Rasulullah SAW tidak langsung tidur setelah makan. Beliau melakukan aktiviti terlebih dahulu supaya makanan yang dimakan masuk dengan cepat dan baik sehingga mudah dihadam. Caranya sama juga dengan solat.


Rasulullah SAW bersabda,"Cairkan makanan kamu dengan berzikir kepada Allah SWT dan solat, serta janganlah kamu terus tidur setelah makan, kerana dapat membuat hati kamu menjadi keras."(HR Abu Nu'aim dari Aisyah r.a.).

Dari sisi ilmu kesihatan, tidur setelah makan sangat tidak dianjurkan bahkan dalam kategori dilarang kerana nampak buruknya sangat banyak antara lain Menurut Pramono, ahli sains dari RSUD Ulin Banjarmasin perut akan jadi buncit karena saat tidur tubuh jadi lemah dan secara automatik lemak akan mudah terkumpul di perut kita.

Akan terjadi refluks, kerana makanan belum dihadam maka ia akan naik dari bawah ke kerongkongan (atau selalu disebut refluks) kerana pengaruh graviti akibat kita tidur. Jika terjadi refluks maka angin akan naik dan melukai kerongkongan. Kerana mengalami luka, kerongkong akan terasa panas seperti terbakar, dan mulut pun terasa pahit.

Tidur sehabis sahur juga akan mengakibatkan gangguan penghadaman. Biasanya ia akan kosong kembali sekitar dua jam setelah kita makan, tapi kalau posisi tubuh kita berada pada posisi baring, maka proses pengosongan menjadi lambat. Hal ini akan mengakibatkan timbulnya gangguan penghadaman seperti sakit perut atau sembelit bergantung dengan makanan yang kita makan.

Meningkatnya risiko terkena stroke kerana berdasarkan penelitian ditemui bahawa orang yang memiliki rehat paling lama antara makan dan tidur mempunyai risiko terendah untuk mengalami stroke.

Jika seandainya kita masih ingin tidur setelah makan sahur, sebaiknya diatur saja minumum 2 jam setelah makan sahur baru tidur,"

Semoga bermanfaat.. 
(Sumber Dari:Ustadz Ahmad Al-habsyi)

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 Komen Penyokong