TERKINI

.::Lokasi Kedai Makan di Alor Setar::.

Darulamanku Live | 10:43 PM | 0 Komen Penyokong

Bagi pengunjung ke bandar Alor Star, mungkin ramai tertanya di mana nak makan sedap. Beberapa tempat perlu menjadi pilihan saya adalah... sapa-sapa pn boleh cuba.. sedap ka tak sedap ka tu atas masing-masing punya cita rasa.. ni yang saya dok try la.. ok jom tengok..


* NASI AYAM ADY(Stadium Darul Aman)

* PUTU BULUH DAN PUTU MAYAM (Depan Kamdar, Alor Setar)
(Hotel Yuan Fang - Jalan Langgar (dahulunya rumah tumpangan) - depan Bank Rakyat dan Kamdar Stesen bas lama - hanya dibuka - jam 2pm keatas)

* CUCUR UDANG
(Gerai di hadapan Muzium Negeri - Lebuhraya Sultan Abdul Halim - berhampiran Stadium Darul Aman)
* CUCUR UDANG PAK MAT (PASAR MALAM JALAN PUTRA SABTU-AHAD)

* NASI KAMPUNG
(Pumpong - Lebuhraya Sultan Abdul Halim - sebelah kiri selepas Wisma Darul Aman/Kedah Medical Center. Ada dua kedai. Satu bernama DEE. Mana-mana pun boleh. Kedua-duanya sedap)

* NASI PADANG
(Satu bertempat di hadapan Stesen Bas Baru (bukan Stesen bas Shahab Perdana). Stesen Bas Baru ini berhampiran Bulatan Teluk Wan Jah dan sebuah lagi di hadapan City Plaza atau pun Holiday Villa. Kedua-duanya tumpang kedai Cina. Tapi jangan risau, ini budaya Kedah dulu. Masakan disediakan oleh orang Islam, minuman oleh orang Tiongha)

* MEE ABU (famous)
(Dahulu di Jalan Teluk Wan Jah. Sekarang dah berpindah ke Jalan Sultanah).

* NASI LEMAK ROYALE (Nasi kandar)
(Pagi dan tengah hari - berhampiran Pekan Rabu. Seberang Sungai berhampiran kedai gambar. Malam di Simpang Kuala, Jalan Sultanah, Jalan Dato' Kumbar etc)

* GULAI IKAN TEMENUNG (KARI IKAN KEMBONG)
(Paling best di Kuala Sungai. Gunakan Jalan Putra dan menghala ke Perlis. Teruskan perjalanan sehingga bertemu stesen minyak Caltex di sebelah kiri. Sampai ke simpang jalan lampu trafik, masuk ke simpang kiri. Kedai makan 1 km ke hadapan. Ikan fresh. Sebuah kedai lagi di Jalan Kuala Kedah. Masuk kiri (menghala ke pekan Yan) bila sampai ke simpang trafik light Batas Paip. Hanya 100 meter dari trafik light. Kedudukan betul-betul di pintu masuk kilang Bernas).

* APOM BALIK - Tersedap di Malaysia.
(Di pekan Kuala Kedah. Depan Pejabat Pos Kuala Kedah).

* MEE ABBAS - MEE REBUS DAN MEE GORENG
(Pekan Kuala Kedah. Di pintu masuk Jeti Kargo).

* LAKSA
(Jalan Kuala Kedah - ada dua kedai. Kedua-duanya di miliki adik beradik. Zakaria dan seorang lagi saya tak ingat nama. Ataupun di Tingkat 4 City Plaza - sebelah popular book store)

* LAKSA, BUBUR KACANG, BUBUR PULUT HITAM - TARBUS
(Dah berpindah ke Hospital Alor Star yang baru di Jalan Langgar) - Kalau nak beli laksa berkilo-kilo, sila ke Jalan Hutan Kampung (gunakan Jalan Langgar menghala ke Hospital Alor Star yang baru atau ke Pokok Sena/Pedu - masuk kiri di trafik light. Dahulu RM6 sekilo, termasuk kuah dan ulam. Sekarang mungkin dah naik sebab harga beras dah naik. Laksa di sini di buat dari beras, bukannya glass mee macam di KL)

* KUIH MUIH
(Masih lagi 20 sen sebiji. Gerai di Jalan Langgar di hadapan mini market Pendang dan sebuah di sebelah Stesen Petronas Jalan Taman PKNK - berhampiran Giant - 2pm keatas)
* ABC
(Medan Selera Darul Aman - depan Giant Jalan Taman PKNK)

* CAPATI
(Belakang Pejabat Pos Besar lama/sebelah Masjid India/Sebelah Ibupejabat Polis Alor Star yang berhadapan Balai Bomba Alor Star)

* NASI LEMAK BUNGKUS
(masih lagi 50 sen sebungkus - malam sahaja. Kaki lima kedai berhampiran Pekan Rabu. Pilihlah mana-mana pun. Pembekal adalah orang yang sama).

* TOMYAM
(Restoran Pak Da. Gunakan Jalan Putra sehingga simpang Trafik light (simpang kanan ke
Stesen Bas Shahab Perdana - simpang kiri ke Tesco dan Kuala Kedah) teruskan perjalanan - hanya 50 meter dari trafik light. Dah terlajak kalau terjumpa Stesen Petronas di sebelah kanan. Tempatnya tersorok sikit).


.::SELAMAT MENCUBA::.

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 Komen Penyokong